Detta gör Bondepraktika.se unikt

Det är inte solklart för alla vad Bondepraktikan är. Du kan alltid googla på bondepraktika, kolla upp bondepraktikan på Susning eller gå till ett bibliotek och leta efter boken.

Vad du än väljer så kommer du hitta massor av information. Bondepraktikan är just det, en samlig folktro och visdomar som använts av väderintresserade och väderberoende ända sedan 1500 talet för att kunna förutspå vädret.

Bondepraktika och uttryck

Ett känt exempel: Anders braskar* och julen slaskar (dvs vad som händer den 30 november skall då göra att man kan avgöra vad som händer med julen)

Samma kedja gäller för ”När julen slaskar, skal Påsken braska” (uttryck från 1795)

Allt detta är ju samlad folktro och allmänkunskap, precis på samma sätt som bloggar och wikis och forum idag byggs upp på folks samlade kunskap och engagemang.

Nu gör vi bondepraktikan interaktiv och redo för webben. Information om bondepraktikan kan du hitta överallt på webben, och alla rabblar samma texter (allt baserar sig på det tyska 12 sidiga häftet från 1508 som sedan, efter olika upplagor och publiceringar, blev var mans (bondes) egendom i och med 1875 års upplaga.

Vad är unikt med bondepraktika.se

Som sagt, det finns massa olika bondepraktikan siter, vad är det då som gör bondepraktika.se så unikt? Bondepraktikan förutspår vädret. Bondepraktikan berättar för dess läsare hur vädret skall bli. Bondepraktikan var en sorts almanacka som tog upp viktiga dagar.

Vår bondepraktika gör exakt det, för i enlighet med bondepraktikans tradition så sticker vi ut hakan och berättar om viktiga dagar, väderfenomen och prognoser.

Det vi också gör är att samla in besökarnas egna observationer och klokheter, för att modernisera bondepraktikan och utöka faktabanken.

Bondepraktikans viktigaste roll

Det kanske viktigaste som bondepraktika.se gör som ingen annan bondepraktikan site (eller annan väderspåplats, meteorolog eller vetenskapsman gör) är att ge alla besökare möjlighet att berätta hur vädret verkligen blev.

Att en vetenskapsman (som en meteorolog ändå är) säger att om 7 dagar skall det bli växlande molninghet, lokala regnskurar och 12-25 grader varmt i stora delar av landet tänker vi inte kommentera. Det vi däremot vill att du som besökare kommenterar är vilket väder det blev på Anders (dvs 30/11) och även om julen slaskade.

Det unika med bondepraktikan i vår tappning är alltså att vi inte bara vill berätta för dig vad det skall bli för väder, utan också att du berättar hur det faktiskt blev.

Det är det ingen annan vädersite som gör idag! 

* = braskar betyder knastra i köld

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Digg

Leave a Response